لوگو دکتر یزدانی

افت شنوایی یا کاهش شنوایی گوش ها

افت شنوایی ، یکی از بیماری های گوش و یکی از شکایت های اصلی بیماران گوش و حلق و بینی است. این اختلال دارای دو نوع هدایتی و حس- عصبی است ، گاهی فرد از هر دو نوع افت شنوايي هدایتی و حسی همزمان رنج می برند. در نوع افت شنوائی هدایتی در انتقال صوت به گوش داخلی مشکل ایجاد شده و صوت نمی تواند از پرده گوش تا دریچه بیضی و استخوان رکابی انتقال پیدا کند. کاهش شنوایی انتقالی می تواند با جراحی اصلاح شود اما در افت شنوائی حسی – عصبی اختلالاتی در حلزون یا عصب شنوایی که گوش داخلی را به مغز متصل می کند ، ایجاد می شود. افت شنوایی حسی – عصبی می تواند یک عارضه ناگهانی بوده که درعرض چند ساعت برای فرد اتفاق می افتد و بر روی گوش داخلی تاثیر می گذارد ولی معمولاً اختلال حسی عصبی در اثر سر و صدای زیاد انفجار پیری یا مصرف داروهای خاص یا به طور ارثی اتفاق میافتد. با ادامه این مطلب از دکتر نسرین یزدانی ، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، همراه باشید.

افت شنوایی - دکتر یزدانی

افت شنوایی گوش ها

  • سه بخش اصلی گوش ، شامل گوش خارجی ، گوش میانی و گوش داخلی می باشد.
  • پروسه شنیدن ، با جمع آوری امواج توسط لاله گوش و انتقال آن به پرده گوش شروع می شود. پرده گوش ، بافت نازکی است که بین گوش خارجی و گوش میانی قرار دارد و با رسیدن امواج صوتی به آن ، مرتعش می شود.
  • عملکرد هماهنگ پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی ، سندانی ، چکشی ، رکابی باعث انتقال صوت از گوش خارجی به دریچه های شنوایی می شود ؛ وقتی امواج صوتی به گوش داخلی و دریچه های شنوایی می رسند ، مایع داخل حلزون مرتعش می شود.
  • با مرتعش شدن مایع درون حلزون گوش ، موج ارتعاش شنوایی به عصب گوش می رسد.
  • حلزون گوش یا کوکلا ، ساختار حلزونی شکل در گوش داخلی است.
  • هزاران سلول عصبی کوچک در گوش وجود دارد ؛ سلول های عصبی مژک ها یا موهای ریزی دارند که حرکت موهای ریز باعث تبدیل انرژی صوتی به الکتریکی می شود.
  • تبدیل سیگنال های صوتی به الکتریکی به صورت صدا توسط عصب هفتم به مغز می رسد ؛ این سیگنال ها ، در کورتکس شنوایی مغز یا قشر مغز تفسیر شده و ما آن را به صورت صدا می شنویم.

افت شنوایی - دکتر یزدانی

آیا جلوی افت شنوایی حسی عصبی یا انتقالی را می توان گرفت یا خیر ؟

افت شنوایی به دو صورت ، حسی عصبی یا انتقالی تقسیم می شود ؛ در اختلال حسی عصبی ، عصب و حلزون گوش مشکل دارد ؛ در کاهش شنوایی حسی عصبی ، صدا به طور طبیعی از گوش به پرده گوش و از آنجا به استخوانچه ها منتقل می شود ، انتقال صدا از بیرون به پرده ، ارتعاش پرده و ارتعاش استخوانچه ها طبیعی است ؛ اما به دلیل عملکرد ضعیف حلزون و عصب گوش بیمار قادر نخواهد بود تا صوت را به طور طبیعی بشنود.

در افت شنوایی هدایتی ، عمل انتقال صدا از محیط به حلزون گوش مشکل دارد. در افت شنوايي انتقالی ، اختالالت در لاله گوش ، انسداد کانال گوش ، بسته شدن مجرای گوش ، سوراخ بودن یا سفتی پرده گوش ، اختلال حرکت ، دررفتگی یا سفت شدگی استخوانچه های گوش ، چکشی ، سندانی ، رکابی ، پارگی پرده گوش یا تجمع مایع و عفونت پشت پرده گوش رخ می دهد ؛ اگر هر یک از اختلالات ذکر شده ایجاد شود ، صوت به طور طبیعی نمی تواند به حلزون گوش برسد و فرد نمی تواند شنوایی طبیعی داشته باشد.

افت شنوایی - دکتر یزدانی

نام افت شنوایی میکس یا مختلط نوع دیگری از این عارضه بوده که در آن فرد از کاهش شنوایی و اختلال همزمان پرده و استخوانچه ها و اختلال همزمان عصب گوش رنج می برد ؛ برای جلوگیری از هر یک از انواع مذکور توصیه هایی وجود دارد.

آیا می توان از افت شنوایی گوش ها پیشگیری کرد ؟

همه نوع های این عارضه قابل پیشگیری نیست ؛ اما هر فرد باید با اقداماتی که برای حفظ شنوایی لازم است ، آشنا باشد. به عنوان مثال :

  • برای جلوگیری از افت شنوایی هدایتی ناشی از جرم و واکس باید از ورود گوش پاک کن ، گیره سر و اجسام تیز به داخل گوش جلوگیری کرد.
  • بهتر است از شنا در آب های آلوده پرهیز کنیم ؛ در موقع خروج ترشحات چرکی از گوش یا درد و خارش زودتر به پزشک مراجعه کنید.
  • تجمع مایع در گوش میانی می تواند منجر به اختلال هدایتی شود. یعنی استخوانچه های گوش به جای ارتعاش در هوا در آب ارتعاش می کنند ؛ لذا افت شنوایی انتقالی رخ می دهد و صداها بم می شود ؛ پارگی و سوراخ گوش در اثر ضربه نزاع و اجسام تیز یا عفونت هم از علل کاهش شنوایی است.
  • برای جلوگیری از کاهش شنوایی حسی عصبی فرد باید از قرار گرفتن در سر و صدا به مدت طولانی پرهیز کند ؛ قرار گرفتن طولانی در صداهای بلند در محیط های پر سر و صدا حلزون گوش را در معرض آسیب های جبران ناپزیری ‌قرار می دهد و فرد به تدریج تیزی شنوایی را از دست می دهد.

کاهش شنوایی ناگهانی

در اثر سر و صداهای بلند و ناگهانی می تواند مثل صدای انفجار طبل یا باندهای صوتی مجالس عروسی و عزا یک باره فرد را دچار افت شنوایی و وزوز گوش بکند. همچنین مصرف بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی برای شنوایی خطرناک است و فرد را در معرض ضایعات برگشت ناپذیر ‌شنوایی و ‌تعادلی قرار بدهد. در صورتی که از کاهش شنوایی ‌خفیف رنج می برید ، در نظر داشته باشید به اطلاع پزشک معالج در هنگام تجویز این داروها برسانید. مصرف آمینوگلیکوزید ها مثل آمپول جنتامایسین برای گوش سمی و خطرناک است. در صورت بروز اکاهش شنوایی ، توانایی فرد در ایجاد ارتباط با دیگران تحت تاثیر قرار می گیرد ؛ فرد ممکن است ، دچار اضطراب افسردگی گوشه گیری شود. لذا توصیه می شود ؛ ضمن حفظ شنوایی هر گونه افت و کاهش شنوایی را درمان کنید.

افت شنوایی - دکتر یزدانی

افت شنوایی ناگهانی یک اورژانس اتولوژی و اورژانس گوش است، این بیماری چه علائمی دارد ؟

از اولین علائم کاهش شنوایی ناگهانی می توان به احساس فشار و قطع صدا گوش اشاره کرد که گاه می تواند با وزوز گوش و تهوع همراه باشد. درمان افت شنوایی ناگهانی در تهران ، نیازمند مداخله فوری است. اغلب بیماران از این بیماری به عنوان سکته گوش یاد می کنند. در واقع این یک اصطلاح است و ارتباطی با سکته مغزی و قلبی ندارد. در صورتی که دچار این عارضه در گوش شدید به متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه کنید تا تحت درمان قرار گیرید.

روش های درمان افت شنوایی گوش ها

تزریق کورتون برای کاهش شنوایی و کورتون خوراکی

تزریق کورتون اینتراتیمپانیک یکی از روش های موثر در درمان کری حسی – عصبی می باشد که در بیمارانی که از درمان سیستمیک پاسخ نگرفته اند می تواند باعث بهبودی و بازگشت شنوایی شود. به این نکته مهم در این روش درمانی توجه کنید هر چه بیمار زودتر برای درمان افت شنوایی در تهران ، مراجعه کند نتیجه بهتری از درمان حاصل خواهد شد، علت این بیماری ناشناخته است. این روش درمانی توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران و با استفاده از میکروسکوپ به طور سرپایی قابل انجام است. کاهش شنوایی ناگهانی اغلب یک طرفه است و یک گوش را درگیر می کند. افت شنوائی سریع و در کمتر از سه روز رخ می دهد و معمولاً بیشتر از ۳۰ دسی بل در سه فرکانس مجاور را در گیر میکند. فرد مبتلا توسط پزشک تحت بررسی و ارزیابی های تصویر برداری و خونی قرار می گیرد . نتیجه درمان تا دو هفته مشخص خواهد شد، تزریق داخل پرده گوش با انفوزیون مستقیم کورتن داخل گوش بدون آن که سایر سلول های بدن را تحت تاثیر قرار بدهد مستقیماً غلظت دارو را گوش داخلی بالا می برد و به روند بهبود کمک میکند.

بهترین جراح گوش تهران - دکتر نسرین یزدانی

دکتر نسرین یزدانی

دکتر نسرین یزدانی، فلوشیپ جراحی سر و گردن و انکولوژی از انجمن جهانی جراحان سرو گردن IFHONS international federation of oncology و فلوشیپ اتولوژی نورو اتولوژی جراحی قاعده جمحمه head and neck ، استاد تمام  (full professor) و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای مدرک بورد تخصصی در رشته گوش حلق و بینی می باشند.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

0 0 آرا
امتیاز دهی
ثبت نام
اطلاع از
guest
12 دیدگاه ها
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
حمیرا بنکدار
حمیرا بنکدار
3 سال ها گذشته

سلام خانم دکتر
شما تزریق کورتون در گوش انجام میدهید؟

زهرا.م
زهرا.م
2 سال ها گذشته

سلام شبتون بخیر.من بدنبال تزریق واکسن دچار کاهش شنوایی ناگهانی شدم.سه تزریق کورتون اینتراتیمپانیک داشتم.پزشکم گفته بود اگه نتیجه داشت سه تزریق دیگه انجام خواهد داد.نتیجه خوب بود و سه تزریق دیگه انجام شد.بعد اسه نوبت دیگر مجداا کاهش شنوایی و وزوز گوش برگشت.لطف بفرمایید ایا من خوب خواهم شد یا خیر؟

شبنم
شبنم
2 سال ها گذشته

سلام ببخشید من گوشم درتاریخ 23 اردیبهشت 13400 دچار کری ناگهانی شد وپس از خوردن قرص کورتون و4 بار تزریق داخل گوش تغییر چندانی کرد آیا الان پس از گذشت حدودد 10 ماه ،درمان پالس سه روزه موثر است؟ممنون

فروزان محرابیان
فروزان محرابیان
2 سال ها گذشته

سلام مادرم هفتادوچهار سال داذدوبعداز کرونا دچار کم شنوایی شده

هدیه
هدیه
2 سال ها گذشته

سلام
به دلیل آسیب عصب گوشم که باعث کاهش شنوایی و شنیدن صدا در گوشم شده، در گوشم کورتون تزریق کردم. بعدازاوین دوز تزریق احساس میکنم صداهای گوشم بیشتر شده و گوشم سنگینتر شده. علتش چیه؟ دکترم میگه داره جواب میده دارو!!

علی
علی
1 سال گذشته
پاسخ دادن به  هدیه

سلام
من سال گذشته برج ۹ دچار سکته گوش در گوش چپ شدم هفته اول تزریق کورتون انجام دادم تغییری نکرد مجبور شدم سمعک بذارم الان گوش راستم هم همین مشکل رو پیدا کرده ۵ روزه تزریق کورتون انجام دادم وز وز گوش بیشتر شده از سمعک قبلی هم که استفاده میکنم صداها واضح نیست اول چه مدت طول میکشه تزریق جواب بده؟ دوم لطف کنید راهنمایی کنید باید برای این شرایط چکار کنم؟

عرفان
عرفان
1 سال گذشته
پاسخ دادن به  هدیه

سلام خوب شدید یا نه چون منم مثل شما ام و دنبال درمان تو تصادف کم شنوا شدم

مصطفی
مصطفی
2 سال ها گذشته

سلام من ۲۲ سالمه ۲ هفت هست ک ناگهانی با سنگ پریز کار می‌کردم ۲ تا گوشم کیف کرد ولی یکش بازشد ولی یکیش بلز نشد الانم از شهرستان به تهران اومدم نمدونم چکار کنم لطفا راه اگه باش برای درمان لطفا رانمای کنید

مجید
مجید
1 سال گذشته

باسلام من۶۷سالمه گاهی گوشام میگرفت وبعدازچندروز خوب میشدالاندوماه است گرفته صداهاراباپژوااک ونامفهوم میشنوم دکتررفتم تست هم دادم لذاباتوجه به اینکه قبلا میگرفت وباز میشد امکان بهبودی بادارو یاراه دیگه هست یانه پزشگ سمعک توصبه کرده

سینا
سینا
1 سال گذشته

من یک هفته دچاریکته گوش سدم براثر تهوه زیاد افت فشار داشتم وبستری شدم روز چهارم متوجه سدند که سکته گوش کردم قرص دادن بخورم وروز ششم کورتون تزریق گوشم کردن الان تعطیلات ایا باید کورتن هرروز بزنم یا یک روز درمیان جواب میگیرم اصلا شنوایی چپ ندارم

موثقی
موثقی
1 سال گذشته

سلام خسته نباشید از همان روز سکته گوش داروهای استروئید بادوم بالا استفاده کردم بمدت ۷روز شنوایی یخورده بهتر شد در روز ۱۲دهم شروع به تزریق گوش هر دوروز یکبار انجام دادم بعد تزیق هم یکم بهتر شد الان یک ماه از تریق میگذره احساس میکنم شنوایی باز هم کمتر شده اول افت شنوایی ۱۰۰ بود بعد اون شد ۸۵ بعدش ۸۰ وآخرین بار بین ۷۰و۷۵ بود

ابراهیم
ابراهیم
1 سال گذشته

سلام.56 سال سن دارم حدود 20 روز پیش دچار سکته گوش شدم..
کورتون خوراکی مصرف کردم حدود 2 هفته و 7 بار هم تزریق انجام دادم بعد تست گفتن 20 درصد برگشته
آیا بازهم باید تزریق انجام بدم.؟

دکتر نسرین یزدانی

12
0
مشتاق سوالات شما هستیم، لطفا سوال خود را مطرح کنید!x