استاپدکتومی به منظور بهبود انتقال صدا به گوش داخلی انجام می شود و نوعی جراحی گوش است و درمان مناسبی برای افرادی است که شنوایی هدایتی آن ها کاهش پیدا کرده است. این عمل برای برداشتن استخوان رکابی سفت شده و بی حرکت در گوش میانی و جایگزین کردن کامل آن با پروتز است .در برخی موارد بخشی از استخوان رکابی گوش میانی برداشته خواهد شد و در انتهای آن یک سوراخ کوچک ایجاد می گردد ، این روش را استاپدکتومی نامند. برای انجام این جراحی گوش بهتر است به یکی از مطرح ترین متخصصین گوش ، حلق و بینی در تهران ، دکتر نسرین یزدانی مراجعه نمایید.
شنوایی پروسه پیچیده ای دارد به این صورت که ارتعاشات صوتی در یک گوش طبیعی ، وارد مجرای گوش شده سپس در آنجا به پرده صماخ برخورد خواهد کرد. این ارتعاشات موجب حرکت پرده گوش می گردند و به سه استخوانچه کوچک گوش میانی شامل رکابی ، سندابی و چکشی منتقل می شود. زمانی که استخوانچه رکابی حرکت کند موجب حرکت مایع داخلی گوش خواهد شد و به این صورت روند تحریک عصب شنوایی آغاز می گردد.عصب شنوایی گوش ، انرژی صوتی را به مغز منتقل خواهد کرد و موجب شنیدن صوت می شود که هر قسمت از این روند شنوایی اختلالی داشته باشد شنوایی فرد با اشکال مواجه می گردد.
استاپـدکتومی چیست ؟
جراحی استاپدکتومی ( stepedectomy ) ، شامل برداشتن کل یا بخشی از استخوان استاپدیوس یا رکابی و جایگزین کردن آن با انواع مختلف پروتز شنوایی که از مواد بی ضرر برای بدن و گوش داخلی درست شده اند ، می باشد. این فرایند ، انتقال امواج صوتی به گوش داخلی برای شنیدن را بازیابی می کند.
چه کسانی داوطلب ایده آل برای استاپدکتومی هستند ؟
- استاپدکتومی برای بیماران مبتلا به اتواسکلروز که از سفت شدن و بی حرکتی استخوانچه رکابی رنج می برند ، مفید است ؛ افرادی که کاندید این جراحی می شوند ، بهتر است قبل از عمل در مورد مزایا و معایب عمل و همچنین نحوه عمل و امکان جایگزینی سمعک به جای عمل توجیه شده باشند.
- جراحی باید برای کسانی انجام شود که حداقل یک سال قبل از عمل جراحی سرگیجه های شدید و حملات طولانی مدت سرگیجه نداشته باشند ؛ وجود همزمان فشار گوش یا هیدروپس مانع جراحی است ؛ چون در صورت عدم کنترل فشار گوش قبل از عمل ، ریسک عوارض و احتمال بدتر شدن شنوایی وجود دارد.
- اگر از سرگیجه های بیشتر از ۲۰ دقیقه همراه با احساس پری گوش رنج می برید ؛ قبل از تصمیم به عمل ، پزشک معالج خود را آگاه کنید.
- برای انجام جراحی استاپدکتومی در تهران با دکتر یزدانی ، بیمار باید حداقل ۱۵ دسی بل افت شنوایی هدایتی داشته باشد ؛ لذا بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، ممکن است ، ادیومتری یا نوار گوش شما را تکرار کند.
- به عنوان یک قانون این عمل برای کسانی که گوش مبتلا آنان تنها گوش شنوای آن ها است ممنوع است. به عبارتی شرط انجام استامدکتومی و دستکاری گوش ، ناشنوا نبودن گوش مقابل است.
فیلم جراحی استاپدکتومی
شرح عمل استاپدکتومی
- این عمل تحت بیهوشی عمومی یا بیهوشی ناکامل و بی حسی لوکال انجام می شود و حداکثر ۴۵ دقیقه زمان بر است ؛ لذا بیهوشی سنگینی برای این عمل متحمل نمی شود ؛ ولی هر گونه مشکل سلامت عمومی از قبیل بیماری ریوی و غیره را قبل از عمل به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، اطلاع دهید.
- در صورت وجود عفونت فعال گوش داخلی یا گوش میانی ، دکتر گوش و حلق و بینی خوب در تهران ، جراحی شما را به تاخیر می اندازد. تصمیم برای جراحی در گوش هایی با پرده پاره به عهده بهترین جراح گوش تهران است و ممکن است جراحی به دو مرحله موکول شود.
- به طور کلی این عمل برای افرادی که وضعیت شنوایی عصبی خوبی در ادیومتری دارند ، قابل انجام است ؛ افراد مبتلا به افت شنواییmixed hearing loss هم از این عمل سود می برند و ممکن است در صورت انجام جراحی موفق از سمعک ضعیف تری نسبت به قبل استفاده کنند.
- نتیجه جراحی استاپدکتومی در تهران ، در افرادی که قبل از عمل وضعیت شنوایی حسی عصبی طبیعی داشته باشند ، یا به عبارتی عصب آن ها سالم باشد ؛ بسیار عالی است و بسته به مهارت جراح در ۸۵ تا ۹۵ درصد موارد شنوایی بهبودی کامل دارد.
- جراحی در ۵ تا ۱۰ درصد از موارد موفقیت آمیز نیست و نیاز به جراحی مجدد به علت جا به جایی پروتز یا سفت شدن مجدد فوت پلیت و خوردگی استخوان رکابی بعد از حدود ۱ سال دارد.
- در ۱ تا ۲ درصد موارد علی رغم انجام صحیح تمام موارد ، دقت و انتخاب درست بیمار تکنیک عمل و پروتز بیمار دچار افت شدید شنوایی می شود و دقیقا برای همین احتمال کم است که جراحی در تک گوش شنوا انجام نمی شود.
اقدامات قبل از جراحی استاپدکتومی شامل چه مواردی است؟
قبل از انجام جراحی استاپدکتومی، برخی اقدامات و مراحل آمادهسازی و اطلاعات مهم وجود دارد که باید آن ها را به خوبی رعایت کنید ، این اقدامات شامل موارد زیر خواهد بود که از جانب پزشک نیز رعایت برخی از آن ها توصیه خواهد شد.
- ویزیت دقیق متخصص گوش و حلق و بینی (ENT): مهمترین قدم قبل از هر جراحی، مراجعه حضوری با متخصص گوش و حلق و بینی است. پزشک شما باید بررسی دقیقی از وضعیت گوش شما انجام دهد و بر اساس نتایج تستها و تصاویر پزشکی،و به خصوص معاینه میکروسکوپی هر دو گوش تصمیم به اجرای جراحی استاپدکتومی یا سایر روشهای درمانی بگیرد.
- تستهای شنوایی: قبل از جراحی، احتمالاً تستهای شنوایی مختلفی انجام میشود تا میزان افت شنوایی و نیاز به جراحی ارزیابی شود، بنابراین حتما مواردی را که پزشک به شما در این مواقع توصیه می کند رعایت کنید و نتیجه تست شنوایی را در اختیار پزشک خود قرار دهید. قطعا پزشک تستهای شما را مجدد تکرار میکند و این به دلیل حساسیت این جراحی است . گاهی ممکن است چندیت تست شنوایی برای شما چک شود .تستهای ادیومتری wide band tympanometry سی تی اسکن
- آزمایشها: ممکن است پزشک از تصاویری مانند CT Scan یا MRI برای مشاهده دقیق تر استخوانها و نقاط مختلف گوش بکارگیرد بنابراین در صورت تجویز برای انجام هر یک از آزمایشات اقدام کنید. ازمایش خون قبل از هر جراحی لازم است . شرح حال شما بسیار مهم است پزشک به دقت در نورد شغل شما سوال میکند انجام استاپدکتومی در بعضی مشاغل مانند سراشپزها که با طعم غذا ها سرو کار دارند مهم است و به دلیل عبور هصب چشایی از داخل گوش این جراحی برای این افراد محدودیت های دارد اگر بیماری در محیط پر سرو صدا کار میکند مثلا بیمار به مشاغل اهنگری و کار درراه اهن پرداخته این جراحی ممکن است انجام نشود . اگر بیمار از سرگیجه و هیدروپس و بالا بودن فشار گوش شکایت داشته باشد جراحی انجام نمیشود بالا بودن فشار گوش و شرح حال سرگیجه های طولانی مدت برای بیمار منع واضحی از جراحی استاپدکتومی است زیر ا در این حالت قراردادن پروتز در گوش باعث اتصال پروتز با ساکول و کیسه های داخل گوش داخلی شده و ممکن است سبب پاره شدن انها و کری حسی عصبی شود .
- ارائه برخی توصیه ها: پزشک ممکن است تدابیر خاصی را در مورد مدت زمان ناشتا بودن قبل از جراحی ، قطع داروها و سایر نکات به شما عزیزان توصیه کند.
- آموزشهای پس از جراحی: قبل از جراحی، پزشک یا پرستار ممکن است به شما آموزشهایی در مورد مراقبت پس از جراحی، دوره بازگشت به فعالیتهای روزمره، و توصیههای بهبود سریعتر پس از جراحی توضیحاتی را ارائه دهند. بعد از جراحی استاپدکتومی تا ۱۰ روز مرواز هوایی ممنوع است و تغییرات فشار هوایی میتواند منجر به ایجاد فیستول و کری شود . لذا دانستن این نکات در برنامه ریزی بعد از جراحی بسیار مهم است .بهتر است قبل از عمل سطح خونی ویتامین ۳D3 خود را بدانید .کم بودن ویتامین د بدن میتواند منجر به ضعف سیستم دفاعی شود .بهتر است در هفته های قبل عمل مصرف نمک را محدود کنید . بعد از عمل از برداشتن وسایل سنگین و بار سنگین بپرهیزید .فین نکنید. استراحت بعد عمل به نتیجه عمل کمک زیادی میکند . باید بدانید که جراحی فقط و فقط در یک گوش انجام میشود .انجام همزمان چراحی استاپدکتومی در دو کوش ممنوع است. به عنوان یک قاعده جراح گوش گوش بدتر را برای جراحی انتخاب میکند. وزوز گوش بعد از جراحی ممکن است تغییری نکند و هدف از جراحی بهتر شدن شنوایی است .
آیا امکان عمل همزمان جراحی استاپدکتومی وجود دارد؟
در طول استاپـدکتومی ، چه اتفاقی می افتد ؟
- عمل استاپدکتومی در تهران ، شامل برداشتن کل یا بخشی از استخوان های رکابی و جایگزین کردن آن ها با یک پروتز کوچک به قطر شش دهم میلیمتر 0/6 در طول ۴/۲۴ تا ۵ میلیمتر می باشد.پروتز بسیار ظریف و کوچک است و باید با دقت کامل با ظرافت و با استفاده از میکروسکوپ در گوش کار گذاشته شود ؛ این عمل با استفاده از میکروسکوپ انجام می شود.
- عمل تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود ؛ پرده گوش با برشی ظریف در کانال برش داده شده و بلند می شود ؛ بعد از اطمینان از تشخیص و اطمینان از سفت بودن استخوانچه رکابی و خارج کردن آن با استفاده از ابزاری کوچک دریچه بیضی فوت پلیت سوراخ شده ؛ سوراخ در حد میلیمتر ایجاد شده و پروتز به استخوان سندانی یا اینکوس متصل شده و یک سر آن روی فوت پلیت قرار داده می شود.
در طی این جراحی ممکن است جراح با استفاده از مقدار کمی چربی که از لاله گوش برداشته می شود دریچه بیضی را مسدود کند.جراحی استاپدکتومی بسته به اناتومی گوش و مهارت جراح از نیم ساعت تا ۱ ساعت طول می کشد.بر اساس تشخیص جراح گوش خوب در تهران ، ممکن است یک شب بستری باشید یا مرخص شوید.جراحی معمولا از داخل کانال گوش قابل انجام است و به جز در موارد تنگی شدید کانال گوش معمولا پشت گوش باز نمی شود.
عوارض جانبی استاپدکتومی چیست ؟
- خون ریزی عارضه ای شایع نیست ، ممکن است ترشحات خونی خفیف از لاله گوش یا محل برداشتن چربی رخ دهد.
- بعد از عمل به طور موقت تغییر در حس چشایی به وجود می آید ، علت آن عبور عصب کورداتیمپانی یا عصب چشایی از داخل گوش است.
- سرگیجه بعد از عمل گوش به درجات مختلف ایجاد می شود.
- ممکن است تهوع و استفراغ نیز ایجاد شود ، بهتر است برای جلوگیری از استفراغ از داروهای ضد استفراغ استفاده شود.
- اگر احساس سوت کشیدن شدید در گوش دارید یا تهوع و استفراغ خیلی زیاد بعد از عمل استاپدکتومی در تهران ، دارید که بیشتر از یک روز طول می کشد ، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
ریکاوری جراحی استاپدکتومی
- اولین ویزیت بعد از عمل حدود دو هفته بعد است ، متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، کم کم پانسمان داخل گوش را خارج می کند ، در طی زمان بعد از عمل ، از فین کردن و رفتن در محیط پر سر و صدا پرهیز کنید.
- موقع استحمام با پنبه چرب سوراخ گوش را بپوشانید .
- از رژیم غذایی کم نمک استفاده کنید.
- آب زیاد بخورید.
- فین نکنید.
- داروهای خود را مرتب مصرف کنید.
- از پرواز با هواپیما در طی ۱۰ روز اول بعد از جراحی استاپدکتومی در تهران ، پرهیز کنید.
- بلافاصله بعد از عمل و در طی دو تا سه هفته بعد از آن به دلیل پر بودن کانال گوش با لخته خون و ژلفوم و پانسمان داخل گوش ، شنوایی خوب نیست.
- در صورت عدم بهبود شنوایی بعد از عمل ، نگران نباشید.
بیماری اتواسکلروزیس
- به دلیل چسبندگی و عدم استخوانچه رکابی ، ایجاد خواهد شد. با انجام جراحی استاپدکتومی در تهران با دکتر یزدانی ، می توان استخوانچه معیوب را برداشت و با جایگزین کردن پروتز ، شنوایی را به فرد باز گرداند.
- بیماران مبتلا به اتواسکلروز قبل از عمل باید به مدت ۱ سال حمله سرگیجه نداشته باشند. این بیماران از وزوز گوش هم رنج میبرند که عمل استاپدکتومی اثر ثابت شده ای بر روی وزوز گوش ندارد و جراحی صرفاً برای بهبود شنوایی است.
- این جراحی بسیار ظریف و میکروسکوپی است و توصیه می شود انجام آن فقط و فقط در دستان جراح متبحر گوش انجام شود.
- حدود ۹۰ تا ۸۵ درصد بیماران ۳ هفته بعد از عمل شنوایی خود را پیدا خواهند کرد.
- حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد عمل موفقیت امیز نیست یا جراحی ثانویه لازم است و در حدود ۱ درصد بیماران به خصوص بیماران که حملات سرگیجه دارند احتمال واکنش های حساسیت زایی به پروتز کاشته شده و کری کامل حسی عصبی وجود دارد.
آیا جراحی استاپدکتومی درد دارد؟
عمل استاپدکتومی، که یک روش جراحی برای درمان کم شنوایی انتقالی ناشی از اوتواسکلروز است، به طور معمول ناراحتی خاصی در حین عمل ایجاد نمی کند چرا که شما تحت بیهوشی قرار می گیرید. با این حال، برخی از بیماران ممکن است پس از جراحی درد یا ناراحتی کمی احساس کنند که این مورد با مصرف مسکن های بدون نسخه کنترل می شود.درجراحی استاپدکتومی پشت گوش برش داده نمیشود و عضلات برش نمیخورد و جزو جراحی های کم درد است . نکته مهم دیگر آن است که تمام دستورالعمل های پزشک مراقبتی تان را به دقت رعایت کنید.
چه زمانی ضرروی است که با پزشک تماس بگیرید؟
اگر علائم زیر را پس از جراحی استاپدکتومی دارید، پزشکتان را در جریان قرار دهید:
- سرگیجه یا سردرد شدید. سرگیجه کم بعد از استاپدکتومی شایع است .هر گونه سرگیجه بسیار شدید استفراغی که با دارو کنترل نشود و سوت کشیدن خیلی زیاد گوش نیاز به اطلاع رسانی پزشک دارد .
- ترشحات غیر معمول، درد یا ورم که ممکن است نشانههای عفونت باشند. معمولا ترشحات خونی طبیعی است .ترشحات چرکی بسیار ناشایع است ولی خروج خونابه و خیس شدن گوش با چندین قطره خون طبیعی است
- خونریزی که پس از چند ساعت کاهش نیافته باشد.به شرطی که خیلی زیاد باشد . از نرمه گوش چربی بر میدارند و چربی اطراف فوت پلیت گذاشته میشود . محل برداشتن چربی میتواند با خروج خکن همراه باشد اما زیاد نیست و با فشار انگشت و پنبه روی لاله بند میاید .
- عضلات روی صورت، و در سمتی که جراحی شما انجام شده است، ضعیف به نظر برسند. فلج صورت عوارض بسیار نادر در جراحی استاپدکتومی است در صورت رخ دادن به پزشک اطلاع دهید .
سفر هوایی پس از عمل استاپدکتومی
برخی مراقبتها و آمادگیهای خاص، قبل از شروع سفر هوایی و زمانی که به تازگی جراحی استاپدکتومی داشته اید، لازم هستند. اگر قصد سفر هوایی را دارید، این نکات را در نظر بگیرید به طور کلی سفر هواپیمایی تا ۱۰ روز بعد از جراحی استاپدکتومی ممنوع است :
1. مشاوره با پزشک: قبل از هر اقدامی، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند راهنمایی های لازم را در خصوص آمادگی شما برای سفر هوایی ارائه دهد.
2. زمان بازگشت به فعالیتهای عادی: پزشک ممکن است توصیه کند که به مدت چند روز یا چند هفته پس از جراحی استاپدکتومی برای داشتن سفر هوایی منتظر بمانید که البته این مورد بستگی به شرایط شما و روش خاص عملتان دارد.
3. فشار هوا: در طی سفر هوایی، تغییرات فشار هوا میتواند روی بعضی از افراد تأثیر بگذارد. این مسئله، به خصوص برای کسانی که تازه استاپدکتومی انجام داده اند، مهم است. در این خصوص پزشک ممکن است توصیه کند که از یک سری داروهای خاص یا مواد دیگر کمک بگیرید.
در نهایت، مشورت با پزشک و پیروی از دستورات و توصیههای او، از جمله در مورد سفر هوایی بعد از عمل استاپدکتومی، بسیار اهمیت دارد.
افت شنوایی و کری حسی عصبی مهم ترین عارضه استاپدکتومی است .به علت بستن گوش و گذاشتن ژلفوم و پانسمان داخل گوش شنوایی بلافاصله بعد عمل بهبود نمیابد .و انتظار نداریم که شنوایی خوب شود در صورتی که نگران شنوایی هستید کافی است بوق تلفن را جلو گوش عمل شده بگیرید اگر شما صدای بوق را نشنوید به پزشک اطلاع دهید عموما افت شنوایی حسی عصبی ناشی از استاپدکتومی معمولا سرگیجه شدید رخ میدهد وزوز گوش با صدای بلند و ازار دهنده بعد عمل همراه با استفراغ شدید و سرگیجه لازم است به اطلاع پزشک رسانده شود .
از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید .زور زدن فین کردن و بلند کردن جسم سنگین بعد عمل تا زمانی که پزشک اجازه نداده ممنوع است
هزینه جراحی استاپدکتومی چقدر است ؟
برای این منظور لازم است ابتدا معاینات لازم توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود تا هزینه نهایی به بیمار اعلام گردد. دقت داشته باشید که هزینه استاپدکتومی به مواردی مثل مهارت و تخصص جراح ، موقعیت جغرافیایی ، میزان پیچیدگی عمل جراحی بستگی دارد ؛ از این رو هزینه دستمزد تمام پزشکان برای این پروسه ممکن است یکسان نباشد.
سلام من ۴۰ روز پیش عمل استاپدکتومی کردم الان آب دهانم را که فرو میدهم حس میکنم پرده گوشم کشیده میشود الان صداها را بلندتر میشنوم اما واضح نمیشنوم البته من در مشهد عمل کردم
سلام وقت بخير- بنهد حدود 5 هفته قبل عمل اتواسكروز انجام دادم- ولي هنوز شنوايي ندارم. لطفا راهنمايي بفرماييد. با تشكر
سلام
ببخشید استخوانچه های گوش من به جز رکابی همشُ برداشتن برای دریافت استخوانچه ی اهدایی باید به کجا مراجعه کنم؟
من میخوام استخوانچه ی طبیعی دیگران که اهدا کردنُ بزارم جای استخوانچه های خودم.
قبلاً پروتز PORP KURZ گرفتم و برام کار گذاشتن متاسفانه شنواییم خیلی ضعیفه.
استخوانچه اهدایی و بانک استخوانچه اهدایی نداریم و پروتز لازم است
باسلام.من 5 سال پیش همین عمل را انجام دادم و جفت گوش ام درگیر بودن گوش چپم را اول عمل کردم و بعد یکسال گوش راست
الان دوباره گوش چپم خیلی کم میشوند
لطفا راهنمایی بفرمائید
آیا مجددا میتونم گوش چپ را عمل کنم یا نه؟
سلام خسته نباشید وقتی دو گوش چسبندگی زیاد دارد هزینه جراحی چقدر میشود؟ با بیمه سلامت
سلام خانمی۵۲ساله اماقوی هستم هردوگوش مشکل اتوسکلروزدارم ومشکل شنوایی زیاددارم.میخواستم بدونم نوبت جراحی بمن میدیدمن شهرستان ساوه هستم رفتوآمدبرام مشکله