ماستوئیدکتومی به جراحی اطلاق می شود که در آن عفونت استخوان های پشت گوش تراشیده شود و پرده گوش هم ترمیم شود. در واقع این فرآیند اصلاح پارگی پرده گوش و باز کردن و تخلیه استخوان های پشت گوش به منظور هواگیری بهتر و بازسازی زنجیره استخوانی در صورت لزوم می باشد. برای انجام این جراحی به جراح متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران ، دکتر نسرین یزدانی مراجعه کنید.
اهمیت ماستوئیدکتومی
عمل ماستوئیدکتومی یک عمل جراحی برای برداشتن بخشی از استخوان ماستوئید در پشت گوش است. این استخوان بخشی از جمجمه است که در پشت گوش قرار دارد و شامل حفرههای هوایی میباشد.اسخوان تمپورال از ۴ استخوان مجزا درست شده پتروس یا قسمت راس هرم استخوان تمپانیک که در برگیرنده گوش میانی است قسمت اسکواموس که در دیواره لتراب جمجمه است و قسمت ماستوید که شامل برجستگی پشت گوش میشود.
عمل ماستوئیدکتومی برای درمان طیف وسیعی از شرایط پزشکی انجام میشود، از جمله:
- عفونت گوش میانی مزمن : زمانی رخ میدهد که مایع در گوش میانی باقی بماند و عفونت شود. ماستوئیدکتومی میتواند برای تخلیه مایع و عفونت از گوش میانی و ماستوئید انجام شود.
- عفونت گوش داخلی : زمانی رخ میدهد که عفونت از گوش میانی به گوش داخلی گسترش یابد. این روش درمانی میتواند برای تخلیه عفونت از گوش داخلی و ماستوئید انجام شود.
- عفونت استخوان ماستوئید (اوتیت ماستوئید): اوتیت ماستوئید زمانی رخ میدهد که عفونت از گوش میانی به استخوان ماستوئید گسترش یابد. ماستوئیدکتومی میتواند برای تخلیه عفونت از استخوان ماستوئید و جلوگیری از گسترش آن به سایر نواحی جمجمه انجام شود.
- تومور استخوان ماستوئید (تومور ماستوئید): تومور ماستوئید یک رشد غیرطبیعی در استخوان ماستوئید است. ماستوئیدکتومی میتواند برای برداشتن تومور و جلوگیری از گسترش آن به سایر نواحی جمجمه انجام شود.این تومورها شامل تومورهای استخوانی مثل دیس پلازی فیبرو و استوم و یا تومورهای بد خیم مثل سارکوم.یا گسترش از تومور پوستی مثل تومور اسکواموس سل کارسینوم میباشد . اما بیشتر موارد ماستویدکتومی برای برداشتن استخوان التهابی و عفونی گوش است .ماستویدکتومی جزئی از جراحی کلستاتوم جراحی تومورهای فوران جوگولار کاشت حلزون و جراحی عفونت پرده گوش است.
آمادگی برای جراحی ماستوئیدکتومی
- متخصص گوش و حلق و بینی ، در ابتدا به معاینه و بررسی سوابق پزشکی شما می پردازد و ممکن است ، برای تان انجام چند آزمایش ؛ از قبیل تست های شنوایی ، سی تی اسکن ، ام آر آی و از این قبیل موارد را تجویز نماید ؛ همچنین ممکن است ، برای تایید تشخیص نیاز به تکرار نوار گوش و ادیومتری باشد.
- طبق توصیه متخصص گوش و حلق و بینی ، افراد باید حداقل به مدت یک هفته قبل از جراحی ماستوئیدکتومی در تهران ، از مصرف داروهایی که خون را رقیق می کنند ؛ از قبیل بروفن ، آسپرین ، وارفارین ، ویتامین ای و داروهای قلبی مثل پلاویکس با اطلاع به پزشک معالج قلب یا گوش و حلق و بینی اجتناب نمایند. به هیچ عنوان بدون اجازه از پزشک اقدام به قطع مصرف داروهای خود نکنید.
- بعضی از داروهای گیاهی ؛ از جمله زنجبیل نیز موجب رقیق شدن خون می شوند به همین منظور توصیه می شود از یک هفته قبل از جراحی از مصرف سیر و زنجبیل خودداری شود.
- پزشک ؛ به بیماران توصیه می کند ، شب قبل از جراحی ، استحمام نمایند.
اقدامات قبل از جراحی ماستوئیدکتومی
- وجود سرما خوردگی ، آبریزش بینی ، گلو درد و تب قبل از عمل منعی برای بیهوشی عمومی است لذا در صورت داشتن علائم سرماخوردگی ، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
- بیمار باید از 8 ساعت قبل از جراحی ماستوئیدکتومی در تهران با دکتر نسرین یزدانی ، متخصص گوش و حلق و بینی ، با توجه به نیاز به بیهوشی عمومی از خوردن و آشامیدن اجتناب نماید ؛ با توجه به ساعت عمل ممکن است دکتر یزدانی ، متخصص گوش و حلق و بینی تهران به شما توصیه کند در روز عمل ناشتا به کلینیک مراجعه کرده یا صبحانه سبک میل نمایید ؛ در رابطه با ناشتا بودن قبل از عمل با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
- حضور همراه در روز عمل جراحی ، الزامی می باشد.
- معمولا قبل از عمل ماستوئیدکتومی لازم است یک سانتی متر از موهای پشت گوش شیو شود ؛ بر اساس گسترش عمل پزشک شما ممکن است به میزان بیشتری از شیو مو نیاز داشته باشد یا بدون شیو مو عمل را انجام دهد.
- در روز عمل کلیه مدارک خود از قبیل نوار گوش و سی تی اسکن را به همراه داشته باشید.
- هر گونه حساسیت دارویی ، حساسیت به آنتی بیوتیک ها ، سابقه بیهوشی قبلی و اتفاقاتی که در طی جراحی های قبلی رخ داده است را به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوه جراحی ماستوئیدکتومی چگونه است ؟
در این جراحی گوش برشی به طول ۲ سانتیمتر درست پشت گوش در محل اتصال به پوست داده می شود و بعد با استفاده از میکروسکوپ استخوان ها تمیز و عفونت خارج می شود ؛ سپس از فاسیای عضلات پشت گوش پرده ترمیم می شود. بعد از عمل ، پشت گوش دوخته می شود.
- داخل کانال گوش ژلفوم پانسمان داخلی گذاشته می شود و بیرون گوش با باند بسته خواهد شد.
- پانسمان بیرونی را ۳ تا ۵ روز بعد خارج می کنند و پانسمان داخلی توسط جراح گوش ۵تا ۶ هفته بعد خارج می شود .
بیمار باید آگاهی داشته باشد که در بهترین مراکز دنیا و در دست بهترین جراحان احتمال عدم بهبود ۱۰ درصد هست و در ۱۰ درصد بیماران پیوند پرده گوش لازم است دوباره انجام شود و پرده ترمیم نمی شود. جراح گوش و حلق و بینی در مورد میزان بهبودی با بیمار صحبت می کند و احتمال لزوم جراحی مجدد به بیمار توضیح داده می شود . بیمار بهتر است ۳ هفته قبل عمل و ۳ هفته بعد از عمل سیگار نکشد و از کشیدن سیگار اجتناب کند ، مراقبت های بعد از عمل جراحی ماستوئیدکتومی همان مراقبت های تمپانوپلاستی است.
آیا عمل جراحی ماستوئیدکتومی دردناک است ؟
بیماران در حین عمل جراحی ، درد را احساس نخواهند کرد ؛ پس از به هوش آمدن نیز متخصص گوش و حلق و بینی ، به منظور تسکین درد برای آن ها ، مسکن تجویز می کند ؛ بنابراین ، نگران درد ناشی از جراحی ماستوئیدکتومی با دکتر یزدانی ، نباشید.
مراقبت های بعد از جراحی ماستویدکتومی
در طی جراحی ماستویدکتومی برش جراحی پشت لاله گوش داده می شود و جراح بعد از عمل گوش را با مقداری گاز استریل به صورت یک حجم فضا گیر پانسمان می کند.
- بعد از عمل گوش احتمال کبودی زیر چشم در همان سمت وجود دارد. چون در طی جراحی بعد از برداشتن فاسیا برای پیوند پرده گوش مقدار کمی خون از زیر پوست و از لایه های پوستی و بافت ها به زیر چشم منتقل می شود .
- اغلب بیماران نگرانی خاصی بعد از دو سه روز دارند و در مورد آسیب چشم و ضربه چشم سوال می کنند. توجه داشته باشید که این کبودی ربطی به چشم ندارد و تنها به علت حرکت خون در بافت های زیر جلدی است و کبودی زیر چشم در عمل پرده گوش بعد از دو روز ایجاد شده و تا یک هفته از بین می رود.
دیگر مراقبت های بعد از جراحی ماستویدکتومی
- پانسمان گوش ۳تا ۵ روز بعد از عمل برداشته می شود.
- بیمار می تواند بعد از قرار دادن پنبه آغشته به وازلین روی لاله گوش و قرار دادن انگشت روی آن ، جهت جلوگیری از ورود آب به آن ، استحمام کند.
- ممنوعیت غذایی خاصی ندارد .
- مصرف زیاد آب و مایعات به روند بهبود کمک می کند مصرف آب زیاد بعد از عمل ماستوئیدکتومی در تهران با دکتر نسرین یزدانی توصیه می شود.
- در صورت تجویز آنتی بیوتیک حتماً مصرف شود .
- در صورت بروز تهوع یا استفراغ کم، این علامت عادی است ولی تهوع استفراغ زیاد باید به اطلاع پزشک رسانده شود.
- به دلیل وجود پانسمان داخلی کانال گوش بیمار احساس کیپ و خیسی داخل گوش خواهد داشت.
- بعد از برداشتن پانسمان ۴ تا ۶ هفته بعد پانسمان های داخلی یا ژلفوم توسط پزشک خارج می شود .
- بخیه های پشت گوش اغلب جذبی است و در غیر این صورت بعد از ۲ هفته قابل خارج کردن است.
- در طی دوره ۲ تا ۳ ماهه بعد از عمل بیمار باید از ورود آب به داخل گوش ممانعت کند .
- قطره سیپروفلوکساسین بعد از استحمام توصیه می شود.
- پانسمان خارجی معمولاً طوری بسته می شود که فشار زیادی بر پوست پیشانی وارد نیایید.
- در صورت بروز هر گونه فشار غیر عادی به پزشک معالج اطلاع دهید.
- انجام ورزش و بدن سازی بعد از یک هفته منعی ندارد ولی شنا کردن تا اجازه پزشک معالج ممنوع است.
از جراحی تمپانوماستوئیدکتومی چه می دانید ؟!
این جراحی با هدف درمان عفونت های مکرر گوش ، ترمیم پارگی پرده گوش و در صورت امگان بازسازی و جاگزینی استخوانچه های گوش آسیب دیده و اصلاح شنوایی انجام می شود. خوب است بدانید که استخوان ماستوئید قسمتی ازاستخوان تمپورال از استخوانهای تشکیل دهنده جمجمه است که در پشت گوش احساس می شود. مراحل دقیق این پروسه درمانی با توجه به نیاز هر بیمار متفاوت است و می تواند شامل موارد زیر باشد :
- ترمیم سوراخ پره گوش با استفاده از بافتهای خود فرد
- برداشتن بافت های عفونی و اضافی پشت پرده گوش و داخل ماستوید که میتواند نسوج التهابی و گرانولاسیون و کلستاتوم باشد
- ترمیم و تراشیدن سلولهای استخوانی الوده
- ترمیم سایر بافت های آسیب دیده گوش
تمپانوماستوئیدکتومی می تواند با پیوند غضروف به پرده گوش همراه باشد
در طی این پروسه از بافت های غضروفی نازک خود فرد جهت ترمیم و اصلاح پرده گوش استفاده می شود. به صورت کلی و در بیشتر مواقع پزشک از بافت فاسیای عضلانی گوش یا پوست دیواره مجرای گوش جهت ترمیم پرده استفاده می کند. میزان بافتی که در طی این پروسه برای ترمیم پارگی پرده از آن جدا می شود به وسعت پارگی و همچنین وضعیت بیمار بستگی دارد. در انجام تمپانوماستوئیدکتومی ، جراح از غضروف لاله گوش برای ترمیم استفاده می کند ؛ چرا که این غضروف تا حد زیادی صاف و نازک است ؛ به همین علت نتیجه مثبتی روی جراحی می گذارد. به کار بردن غضروف سبب دفرمیتی و اسیب لاله گوش نم یشود. معمولا از صفحه نازک به ضخامت حدود ۲ تا ۳ میلی متر استفاده می شود. امروزه کاربرد غضروف در جراحی گوش به طور وسیعی توسط جراحان گوش توصیه می شود. عمل با استفاده از میکروسوپ و تحت بیهوشی عمومی صورت می گیرد.
چه آزمایش هایی قبل از عمل تمپانوماستوئیدکتومی لازم است ؟
آزمایش های لازم پیش از این جراحی شامل دو نوع تست ادیولوژیک و تصویربرداری های ایکس ری می باشد. این تست ها هر کدام شامل بررسی های متعددی می شوند که عبارت هستند از :
تست ادیولوژیک یا تست شنوایی که شامل آزمون های ادیومتری برای بررسی افت شنوایی و مشخص کردن میزان اسیب حسی عصبی و هدایتی است ، گاهی پزشک برای اطلاع بیشتر از نحوه عملکرد ساختماتهای درونی گوش از سی تی اسکن استفاده می کند. سی تی اسکن روشی است که استخوان ها را به خوبی نشان می دهد ؛ لذا در سی تی اسکن بافت های استخوانی و میزان درگیری انها مشخص می شود. اگر بیمار مشکوک مبتلا به عوارض عفونی مثلا گسترش عفونت به قسمت های عمیق تر باشد پزشک می تواند از ام ار ای کمک بگیرد. در ام ار ای می توان بافت نرم عفونی شده را دقیقا مورد ارزیابی قرار داد.
عارضه های جراحی ماستوئیدکتومی :
- عفونت: عفونت یکی از شایع ترین عوارض جراحی ماستوئیدکتومی است. این عفونت میتواند در گوش میانی، استخوان ماستوئید یا سایر نواحی جمجمه ایجاد شود. ماستویدکتومی عملی میکروسکوپی و دقیق با استفاده از ابزار تراش استخوان فرز و در زیر میکروسکوپ جراحی میباشد این عمل را باید جراح آموزش دیده که قبلا دورهای تخصصی خاص را گذرانده انجام دهد. ماستویدکتومی میتواند عارضه داشته باشد
- خونریزی: خونریزی نیز یک عارضه احتمالی جراحی ماستوئیدکتومی است. این خونریزی میتواند خفیف یا شدید باشد و ممکن است نیاز به عمل جراحی مجدد داشته باشد.معمولا خون ریزی عارضه شایعی نیست.
- صدمه به اعصاب: جراحی ماستوئیدکتومی میتواند منجر به آسیب به اعصابی شود که گوش، صورت و گردن را کنترل میکنند. این آسیب میتواند باعث مشکلاتی مانند کاهش شنوایی، وزوز گوش، فلج صورت یا اختلال در تعادل شود. وحشتناک ترین عارضه ماستویدکتومی آسیب به عصب صورت یا عصب ۷ است که سبب کجی صورت میشود این کجی میتواند دائم یا موقت باشد
- صدمه به غضروف گوش: جراحی ماستوئیدکتومی میتواند منجر به آسیب به غضروف گوش شود. این آسیب میتواند باعث تغییر شکل گوش شود.این عارضه بسیار نادر است و معمولا تغییری در ظاهر بیمار ایجاد نمیشود بر اثر جراحی گوش تا مدت کوتاهی برجسته به نظر میرسد ولی به مرور با کم شدن ورم این مشکل بر طرف میشود.
- کاهش شنوایی: جراحی ماستوئیدکتومی میتواند باعث کاهش شنوایی شود. این کاهش شنوایی میتواند خفیف یا شدید باشد و ممکن است دائمی باشد. اما یکی از اهداف ماستویدکتومی باز سازی زنجیره شنوایی است زنجیره شنوایی در صورت مختل بودن میتواند سبب افت شنوایی انتقالی شود .
- اختلال در تعادل: جراحی ماستوئیدکتومی ولی میتواند باعث اختلال در تعادل شود. این اختلال میتواند خفیف یا شدید باشد .و بسیار کم است
احتمال بروز هر یک از این عوارض بسته به شرایط بیمار و تکنیک جراحی متفاوت است. به عنوان مثال، بیمارانی که از عفونت گوش میانی مزمن رنج میبرند، بیشتر در معرض خطر عفونت پس از جراحی هستند.
برای کاهش خطر بروز عوارض جراحی ماستوئیدکتومی، پزشک باید بیمار را به طور کامل معاینه کند و در صورت لزوم، آزمایشهای لازم را انجام دهد.برای درک بهتر وضعیت استخوان گوش پزشک ممکن است درخواست سی تی اسکن یا ام آر ای بکند. همچنین، پزشک باید از تکنیکهای جراحی مناسب استفاده کند .پزشکان متبحر گوش بارها و بارها در آزمایشگاه استخوان تمپورال که بر روس استخوان جسد جراحی ها را انجام میدهند شرکت میکنوو بیمار را از عوارض احتمالی جراحی آگاه کند.
در صورت بروز هر یک از عوارض جراحی ماستوئیدکتومی، بیمار باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند. در صورتی که کاندید جراحی ماستویدکتومی هستید حتما سوالات خود را قبل از جراحی از پزشک خود بپرسید
سلام ایا از طریق دفترچه بیمه تامین اجتمای استفاده میشود کرد
براي كسي كه ٢٥ سال قبل عمل راديكال در سن ١٧ سالگي انجام داده و شنوايي هم از دست رفته، براي بازگردوندن شنوايي به غير از استفاده از سمعك راهي هستش؟
و اينكه بعد از سالها به طور مقطعي عفونت يا بهتره بگم ترشح هم داره و اين دليلش چيه و درمانش؟( البته با معاينه پزشك تاييد كردند كه عمل خوب بوده و ضايعه يي نداره)
با سلام.من یک هفته میشه که عمل پرده گوش انجام دادم.کار من تو محیط پر از سر صداست.میخواستم بدونم استفاده از گوش گیر یا صدا گیر برای من ضرر ندارد