از شیپور استاش گوش و اختلالات ناشی از آن چه می دانید ؟ ما در این مقاله از دکتر نسرین یزدانی ، متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران قصد داریم در رابطه با این لوله که در ناحیه قاعده جمجمه قرار دارد ، صحبت نماییم. هرگونه اختلال در این عضو می تواند منجر به عفونت و اختلالاتی در شنوایی گوش ها شود. در ادامه به صورت مفصل در رابطه با اختلالات ناشی از باز ماندن شیپور گوش و نحوه تشخیص و درمان آن توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
شیپور استاش باز و اختلالات ناشی از آن
شیپور استاش اصولا لوله هست که به صورت دو مخروط بهم چسبیده در قاعده جمجمه وجود دارد که یک سر شیپور استاش در حفره گوش میانی باز می شود و سر دیگر آن در سوراخ بینی باز می شود. عملکرد این عضو در واقع تمیز کردن حفره گوش میانی است. قسمتی که در ناحیه گوش میانی قرار دارد ، باعث تخلیه گوش میانی می شود و در اغلب اوقات این لوله بسته بوده و تنها در مواقع بلع ، خمیازه کشیدن و تنفس عمیق ممکن است باز شود و در حالت عادی دیواره های شیپور استاش روی هم کلاپس خواهد شد. اگر Eustachian tube عملکرد خوبی نداشته باشد ، هواگیری گوش مختل شده و حفره ای که در گوش میانی که در آن هوا قرار دارد ، عملکرد خود را از دست می دهد. خوب است بدانید که باز و یا بسته بودن بیش از حد و بسته این عضو ، موجب تجمع مایع در گوش میانی و بروز برخی اختلالات می شود. باز و یا بسته بودن گوش میانی می تواند علائم مشترکی برای بیمار ایجاد کند. در ادامه قصد داریم در رابطه با اختلالی به نام باز بودن شیپور استاش صحبت کنیم.
اختلالات باز بودن شیپور استاش
بیمارانی که به این عارضه دچار هستند ، در بیشتر زمان این لوله به جای بسته بودن ، باز هست ؛ لذا گوش میانی با داخل نازوفارنکس ارتباط دارد و از داخل حفره بینی مواد بسیار زیادی می تواند به گوش میانی حرکت کند و علائمی شبیه به گوش میانی یا اوتیت گوش میانی ایجاد کند از علائم دیگر این عارضه می توان به احساس فشار در گوش ، اتوفونی که مهم ترین علامت این بیماری است و اختلالات یا کشیدگی پرده گوش و حرکت پرده گوش با تنفس اشاره کرد.
اغلب این بیماران احساس فشار در گوش های خود دارند و احساس می کنند حرف هایی که می زنند در گوش هایشان حالت اکو پیدا کرده و می پیچد و در واقع صدای خود را در گوش ها می شنوند که این صدا می تواند آزاردهنده باشد ؛ چرا که به صورت معمول مغز صداهایی مثل بلع ، صداهای داخل نازوفارنکس رو از بین می برد ؛ این در حالی است که در بیمارانی که شیپور استاش آن ها باز است و اتوفونی دارند ، یعنی بیمار صحبت کردن خودش را به صورت صدای بلند در گوش های خود می شوند و معمولا بیشترین شکایت بیماران از همین اختلال می باشد. خوب است بدانید که این دسته از بیماران در طول شب علائم کمتری دارند و طول صبح علائم آن ها بیشتر می شود.
در ویدیو زیر می توانید حرکت پرده گوش با تنفس بیمار مبتلا به شیپور استاش باز را مشاهده نمایید :
دلایل بروز شیپور استاش
اختلالات بسیاری وجود دارند که می توانند باعث باز شدن این لوله شوند. به صورت کلی هنوز علت اصلی بروز این عارضه مشخص نیست ؛ با این حال برخی شرایط وجود دارند که فرد را مستعد این بیماری می کنند. از جمله افرادی که زیاد آدامس می جوند ، افرادی که زیاد فین می کنند ، افزایش سن و از دست رفتن خاصیت کشسانی شیپور استاش ، برخی اختلالات نورولوژیک مثل سکته مغزی ، کاهش وزن شدید در بازه زمانی کوتاه به دلیل از بین رفتن چربی های اطراف این عضو ، افرادی که سطح استنروژن آن ها بالا است مثل خانم های باردار یا افرادی که قرص های هورمونی مصرف می کنند ، افرادی که به دلیل تومورهای سر و گردن رادیوتراپی انجام داده اند ، افرادی که به هر دلیل در قسمت نازوفارنکس زخم و اسکار دارند ، استرس ، ورزش شدید ، برخی داروها به دلیل خشکی که ایجاد می کنند ، نیز می توانند سبب بروز این اختلال شوند. همچنین شرایطی که سبب مشکلاتی در فک بیمار می شود.
شایع ترین علامت شیپور استاش
از شایع ترین این علائم کاهش وزن شدید می باشد. در این افراد به دلیل اینکه چربی های اطراف Eustachian tube جذب می شود ، شیپور استاش آن ها باز می شود. این لوله عضلات بسیاری دارد که اگر هریک از این عضلات دچار صدمه و آسیب شوند ، این لوله باز خواهد ماند.
شایع ترین علائم بیماران برای مراجعه به پزشک چه می باشد ؟
اوتوفونی یا شنیدن صدای خود در گوش ها که احساس بدی ایجاد می کند. اغلب این بیماران صدای خود ، تنفس و نبض را در سر احساس می کنند. این عارضه در بیماران منییر ، بیمارانی که شیپور استاش بسته دارند ، نیز مشاهده می شود. اما علامت اصلی باز بودن شیپور استاش ، همین احساس شنیدن صدا در گوش می باشد. از دیگر علائم می توان به مافل بودن شنوایی یعنی احساس شنوایی در زیر آب ، وزوز گوش اشاره نمود. دقت داشته باشید که سرگیجه نمی تواند از علائم این بیماری باشد اما ممکن است در برخی افراد در هنگام تنفس عمیق سرگیجه نیز وجود داشته باشد که در بین افراد بسیار نادر است. زمانی که خمیازه می کشید ممکن است صدایی مانند پاپ را در گوش های خود احساس نمایید که آن همان صدای باز شدن Eustachian tube است.
شیپور استاش چگونه تشخیص داده می شود ؟
- شرح حال گیری وضعیت بیمار
- پرسش در مورد داروهای مصرفی بیمار
- سوالاتی در رابطه با تغییر وزن بیمار
- انجام تست تمپانومتری که در این بیماران به صورت دندانه دندانه خواهد بود.
درمان شیپور استاش
- اغلب بیمارانی که از این عارضه شکایت دارند ، نیاز به درمان خاصی ندارند و معمولا درمان به صورت نگهدارنده خواهد بوده و نیازی به جراحی نیست. برای مثال از این بیماران خواسته می شود تا آرام تر فین کنند ، استراحت کافی داشته باشند ، مصرف مایعات مصرفی خود را افزایش دهند ، از مصرف کافئین پرهیز کنند ، محیط بینی خود را به کمک محلول سالین مرطوب نگه دارند ، استفاده از کرم های استروژن در بیمارانی که خشک بودن محیط بینی آن ها سبب بروز این عارضه شده است. همچنین به بیماران گفته می شود در شرایطی که علائم آن ها شدت پیدا کرد ، دراز بکشند ؛ چرا که دراز کشیدن به کاهش علائم بیماران کمک زیادی می کند. تعداد کمی از بیماران ممکن است با رعایت نکات فوق ، بهبودی پیدا نکنند.
- ممکن است برخی از بیماران از قطره های گوش و یا استروئیدهای بینی برای کاهش علائم استفاده کنند ، لازم است بدانید که این قطره و داروها هرچند در درمان بسیاری از بیماری های گوش کمک کننده است ، اما در این بیماری به هیچ عنوان توصیه نمی شود. متازولین ، فنیل افرین ، قطره های بینی مثل بکلومتازون ، نازولکس و داروهایی که به راحتی در دسترس هستند ، موجب کم شدن احتباس بینی و باز شدن دهانه شیپور استاش و بدتر شدن علائم بیماری می شود. به همین علت به هیچ عنوان این دسته از داروها برای بیماران تجویز نخواهد شد.
- به صورت کلی کارهایی به بیماران پیشنهاد داده می شود که سبب گرفتگی بینی شده ، برای مثال شنا کردن بیمار در استخر کلردار می تواند سبب کم شدن سیمتوم های لوله های استاش شود.
- در نهایت اگر بیماری با علائم باز بودن شیپور استاش مراجعه کند ، در معاینه حرکت پرده گوش بررسی می شود و اگر پرده دارای حرکت شده و در قسمت هایی اتروفی شده باشد و با تنفس حرکت پرده گوش در معاینه میکروسکوپی ، حرکت مشاهده شود ، می توان از vt استفاده نمود. که استفاده از vt برای این دسته از بیماران می تواند بسیار کمک کننده باشد. خوب است بدانید که وی تی عملی است که می تواند به صورت سرپایی در مطب پزشک یا کلینیک جراحی انجام شود اما نیازی به بستری شدن ندارد و 50 درصد افرادی که مبتلا به این بیماری هستند و با رعایت نکات اولیه بهبود پیدا نمی کنند ، می توانند از VT سود ببرند.